Taiteilija

Taiteilija tulee arvonlisäverovelvolliseksi myydessään teoksia tai arvonlisäverollista työtä yli 15 000 eurolla vuodessa. Usein tässä vaiheessa ajankohtaiseksi tulee kirjanpitäjän etsintä. Me olemme erikoistuneet taiteilijoiden kirjanpitoon ja verotukseen sekä apurahakäsittelyihin. Palveluistamme voi hyvinkin olla hyötyä myös pienemmässä mitassa työskentelevälle taiteilijalle tai luovan alan freelancerille.
Autamme valitsemaan, onko tilanteessasi järkevää tehdä henkilö- vai elinkeinoverotus. Valinnan mukaisesti teemme joko tuloverolain vaatimat muistiinpanot tai kirjanpitolain mukaisen kirjanpidon.
Hallitsemme taiteilijan eri tulolähteiden arvonlisäverotuksen ja tuloverotuksen kiemurat, taiteen välitysmyynnin tilitysten käsittelyn ja monet muut nimenomaan taiteeseen liittyvät erityiskysymykset.

Teemme arvonlisäveroilmoitusten lisäksi tuloveroilmoituksen. Henkilöverotettavan taiteilijan veroilmoituksella täytämme apurahojen ja tulonhankkimistoiminnan tiedot, elinkeinoverotettavalle teemme elinkeinoveroilmoituksen.

Erilaisten projektien ja avustusten seuranta kirjanpidossa onnistuu tehokkaasti käyttämällämme ohjelmistolla. Sen avulla kirjanpidosta saadaan myös tiedot apurahaselvityksiin sekä apurahojen veroilmoittamiseen.

Osaamme neuvoa hajanaisten työtulojen ja sosiaaliturvan yhteensovittamisessa. Autamme tarvittaessa veroposentin tarkistuksessa ja mahdollisten ennakkoverojen määrittelyssä.

Tavoitteenamme taiteilijoiden tilitoimistona on, että asiakas voi keskittyä omaan, arvokkaaseen työhönsä samalla, kun veroasiat tulevat hoidettua oikein eikä asiakas maksa liikaa tai liian vähän veroja. Avullamme asiakas saa myös paremman käsityksen oman työnsä taloudellisista tuloksista ja siitä, mikä niihin vaikuttaa. Neuvomme mielellämme pienissäkin asioissa ja haluamme tehdä raha-asiat ymmärrettäviksi asiakkaalle.